Smörgåspålägg …

När jag var och handlade i början av året, upptäckte jag pålägg som jag tydligen lyckats med att missa.

SalamiMilano

För det första väcker märkningen vissa funderingar. Symbolen visar att ursprungslandet är Sverige, medans texten anger Italien och att packning bara har utförts i Sverige. Vilket är rätt? Har försökt att hitta information om själva symbolen, men bara funnit regeltext om ursprungsmärkning. Här är Livsmedelsverkets information. Dock är man inte uppdaterade, då dessa regler (lag) är utökade till att även omfatta andra typer av kött. Sveriges Riksdag, Betänkande 2013/14:MJU21 Livsmedelspolitik: ”Från och med december 2014 måste EU-länderna märka kött av gris, får, get och fjäderfä med ursprungsland eller härkomstplats. Sedan tidigare finns krav på märkning av nötkött. Riksdagen anser att den obligatoriska ursprungsmärkningen bör gälla alla köttprodukter, även produkter där kött ingår som en ingrediens.

För det andra är det biten med smakupplevelse. Berört pålägg smakar inte riktigt som den man köper nere på plats i Italien … Är stor vän av det kulinariska utbud som finns nere i Alpområdet, dvs. Sydtyskland, Österrike, Tjeckien, Italien och Schweiz, där jag har har besökt och prövat på maten i berörda länder utom det sistnämnda. Beror smakskillnaden på tillsatserna? [ret]. Finns det någon annan anledning till att socker tillsätts annat än att reta hjärnans belöningssystem? (kolhydrater är beroendeframkallande av förklarliga skäl …)

Har träffat på skivad skinka som smakat beskt, pga stressade grisar och/eller att galtkött används, med ursprungsland Danmark. Men tanke på den kvalité på den mat jag ätit nere i Italien på plats, så ser jag inte det som anledningen till smaken av berört pålägg. Rent hypotetiskt skulle det vara så att man ställer högre krav på kvalitén på det som skall förtäras lokalt och har andra ”normer” för det som skall exporteras. Det är dock långsökt, då det även försämrar ryktet för den lokala maten …

Detta inlägg publicerades i Kost. Bokmärk permalänken.

Åsikt: