”Snubblade” på detta …

En del tidningar har en del ”externa” bloggar kopplade till sin hemsida respektive. ”Rimligt” är en av dessa bloggar och går att finna på Upsala Nya Tidning (UNT). UNT kallar ”Rimligt” för just ”extern”, men vad gör den då under UNT:s domännamn?

http://mobil.unt.se/blogg/rimligt/en-ny-kallfront/?blog=485476&entry=4101831

Rimligt” egen beskivning av sig själva lyder: ”En grupp studenter som kommenterar aktuella händelser – ibland med teoretisk tillämpning. Vi undviker ideologier och eftersträvar metodiskt förnuft. Detta är Rimligt.

Efter att ha läst deras senaste bloginlägg, så får jag hoppas att någon av berörd students lärare (värd sin titel) inte läser vad som skrivs …

Redan första meningen är en motsättning mot ovan beskrivning: ”Smältande ishav i Arktis orsakar inte bara stigande havsnivåer utan öppnar även för nya ekonomiska möjligheter.

 1. Har inte berörd student hört talas om Archimedes princip?
 2. Just berörd princip bortses inte allt för sällan inom en specifik ism – klimathots-ismen.
 3. Att hänvisa till ovan nämnda ism, är allt annat än ”metodiskt förnuft

I bloginlägget dyker även annat upp, som tyder på att inte tillräcklig efterforskning har gjorts. Att Nordvästpassagen varit farbar, är inget nytt. Det finns dokumenterat. Det finns även gamla kartor över denna.

Att det finns naturtillgångar uppe i Arktis och även i Antarktis, borde inte vara någon överraskning för någon som läst om geologi, mer specifikt tektonik och jorden historia. Båda områdena har en gång i tiden varit varma. (När Antarktis och Australien en gång i tiden var en enda kontinent, så fanns det regnskog och djur där. De djur som fanns på Aus. anpassade sig allt eftersom klimatet förändrade sig där.)

Mer om Nordvästpassagen hos norah4you:

Isen i Arktis ger 534 kvadratkilometer per isbjörn att vandra ensam på….

… och Arktis:

Danmark har historisk rätt till stor del av Arktis

(Det finns mer att läsa om ovan nämnda på den bloggen.)

Annons
Detta inlägg publicerades i Klimatbluffen, Media, Religion, Utbildning. Bokmärk permalänken.

En kommentar till ”Snubblade” på detta …

 1. norah4you skriver:

  Reblogga detta på Norah4you's Weblog och kommenterade:

  Har dagens elever suttit och pysslat med mobil i stället för att lära sig Archimedes princip? Jag bara frågar….
  Isbiten som smälter i ditt glas, höjer INTE vattennivån i glaset. När det gäller is som flyter i Arktis bör varje person som vill diskutera vattennivåer också känna till att densiteten förändras med salthalten. Men inget påverkar att Archimedes princip gäller där som när det är nertryckt land.

  När jag, 66 år gammal, gick i skolan, så var detta något man lärde sig redan i Mellanstadiet. (Mellanstadiet på den tiden årskurs 4-6). När min nu 100 åriga mor gick i skolan fanns Archimedes princip med i Naturlärans bok för 3:e årskursen….. Tiderna förändras och grundläggande kunskaper som förr tillhörde allmänbildning försämras. Allt går inte att googla på nätet. Framför allt går inte allt som står på nätet eller i en tidning att ta som sanna utsagor…..

  Gilla

Åsikt:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s