Tillbaka till kylan … [Del 6]

Är här inne på tisdagen (den 12:e) i den första veckan. Besök på tredje största berget Profitis Ilias [Προφήτης Ιλίας] 641 m.ö.h. och ruinstaden Kamiros/Kameiros [Κάμειρος].

Tog bilen först till det lilla samhället Profitis Ilias [Προφήτης Ιλίας]. Jo, det heter det samma som berget och är egentligen inte ett samhälle, utan ett hotell och en servering med en parkering där emellan. Det är dock utmärkt på kartan som ett samhälle. Där parkerade jag bilen och fortsatte till fots längs stigarna upp för berget.

IMG_4017

[o.] Hyllor åt söder …

Stigarna var dessutom skapade i form av hyllor, så att man slapp att gå på skrå. Det är såpass brant på detta ställe, så det finns inget alternativ. Att gå upp för en kraftigt sluttande brant är i regel inget problem. Problemet kommer när man skall ner … Ett felsteg och resan nerför kommer att gå fort … (har man tur, så ligger något i vägen och stoppar … eller inte …)

IMG_4025

[o.] Hylla åt norr

IMG_4030

[o.] Hyllan slingrar sig fortsatt uppåt …

IMG_4040

[o.] Elverket på ön, vy riktning nordöst. Dis naturligtvis, vilket är speciellt vanligt på västra sidan av ön.

Ju längre upp man kom, desto mindre lutning blev det och hyllorna övergick till slut att bli vanliga stigar. Dock fortsatt att slingra sig uppåt. Fotot på elverket är taget ifrån en av de två närliggande utkikspunkter som nästan ända upp på berget. (Kartor kommer i senare inlägg). Mätt på digital karta (Google Maps), så är fågelavståndet mellan där jag står och elverket ca 2,2 km … (Jo, fotot är taget med min telezoom 55-250mm monterad på kameran med brännvidd 250mm och därefter är fotot beskuret i datorn.)

Kuriosa: Enligt uppgift så används flytande förnybara kolföreningar som bränsle i detta elverk. (Sug på den MP …!) Mörk rök syns knappt komma ur skorstenen …

IMG_4044

[o.] Vy från en av de två utsiktspunkterna, ut mot östsidan av berget. Alla gröna ”prickar” är olivträd.

IMG_4052

[o.] Vy från någon av de två utsiktspunkterna, ut mot östsidan av berget

IMG_4055

[o.] Ovanför molnen … Vy från nära högsta punkten, riktning mot östnordöst [NEN]. Elkraftverket syns uppe i högra hörnet av fotot.

IMG_4077

[o.] Som hemma … lol

Jo då! Det gick att känna sig lite grann som hemma här på ön. Härlig tallskog som jag brukar tycka som att knata runt i, även om de är kortare här och har gigantiska kottar, som i resten av Sydeuropa. Icke fungerande vindkraftverk … Hälften av de vkv som finns här på Rhodos står stilla, trots att det blåser nästan jämt uppe på den här höjden och högre upp. (Totalt 14 st stora, varav 13 st står i en och samma ”vindkraftpark” på största knallen. Symboliskt antal i den parken m.a.o. …)

Där står de miljörörelsens midsommarstänger fullt erigerade, utan att fungera fullt ut … (kastrater?)

Med ”åldern” hjälper inte ens Viagra fullt ut … Det fanns en uppenbar anledning till att vindkraften övergavs vid början av industrialismen och vi har nu än flera …

(Midsommarstången är en fallossymbol, för den som inte visste det … och att vindkraft är en förlegad energiform och idag långt ifrån miljövänlig … Ledsen ”miljörörelsen”, men helheten måste som alltid tas med i beräkningarna … ”Plocka russin” hjälper inte!)

IMG_4090

[o.] Fotot är taget på andra sidan relativt vindkraftverket, taget i riktning mot norr.

Hör är vi alltså uppe på högsta punkten på detta berg. 641 m.ö.h. sägs det vara.

IMG_4100

[o.] Samma plats för kameran, men riktningen är mot sydöst denna gång. Sjön Limni Fragmatos Gadoura [Λιμνη Φράγματος Γαδουρά] skymtar i fjärran.

IMG_4116

[o.] Är på väg tillbaka ner och befinner mig ungefär där jag tog fotot på vindkraftverket. Vy mot sydsydväst [SSW] och det högsta berget tillsammans med ”låga” moln, men det är tydligen normalt på västsidan.

IMG_4125

[o.] Högsta berget på RhodosAttavyros [Αττάβυρος] – återkommer till denna knalle i kommande inlägg. Observera pricken uppe på högsta punkten, det är en radarstation.

Via en kraftigt kuperad ”gokartsbaneväg”, så gick färden vidare till Kamiros/Kameiros [Κάμειρος]. Jo, den har två olika stavningar med latinska bokstäver, beroende hur det har transkriberats, dock ser man det utan ‘e’ på grekiska kartor. Berörd vägavsnitt var smalt nog för två småbilar att mötas. Hade en buss efter mig som jag lyckades att köra ifrån och var glad att jag inte behövde möta någon … Kurvorna var dessutom mycket skarpa. Skulle ha varit roligt att kunna visa ett foto därifrån, men kunde förstås inte stanna för det …
IMG_4186

[o.] En av de tre antika städerna på RhodosKamiros/Kameiros [Κάμειρος], fotot taget i nederänden nära entrén.

Entrébiljett på 4€, vilket jag inte ser som något högt pris. Känslan bara att det var full daglig aktivitet på platsen för 2200 år sedan, var intressant nog. Även hur de hade löst vissa saker.
IMG_4227

[o.] Öhh …

Fotot direkt ovan behöver lite förklaring … Det finns en och annan ö runt Rhodos. Det som syns på fotot är inte en, utan tre öar, alla grekiska (fem om man är petig, men de ”extra” två är mer som holmar i sammanhanget). Den minsta av de tre är närmast: Kouloundros [Κουλουνδρος] och bakom den något större: Seskli (Symis) [Σεσκλι Σύμης] och störst samt bakerst av de tre: semersterön Symi [Σύμη]. Hade optiken klarat av det, så hade vi även sett Turkiet åt både vänster och höger. Avstånd mellan platsen där fotot är taget och närmaste ön: 20,5 km … (Fotot är inte beskuret och brännvidden är 83 mm taget med 17-85 mm-objektivet monterat. Däremot hade jag problem med kraftigt blåstick, pga att jag inte använde UV-filter. Detta försökte jag kompensera sedan i datorn. Innan var det svårt att skönja öarna.)

IMG_4281

[o.] Vy ”ovanifrån” från motsatt hörn över Kamiros/Kameiros [Κάμειρος]

IMG_4299

[o.] Brunn?

Förvånande nog fanns det flera konstgjorda hål i backen längst upp på sluttningen. Fann ingen information om dessa, men de liknar mycket brunnar, men om i så fall, varför placera dom längst upp? Det fanns även mitt i denna rad av ”brunnar” även ett betydligt större kvadratiskt hål med stenbeklädda väggar.

IMG_4350

[o.] Vy sett från sydvästra hörnet.

På platsen finns utöver bostäder bl.a. tempel för Apollo och Athena, ett badhus samt en fontän. Längst upp fanns en 200m lång pi-formad [Π] stoa (!).

Det finns mer att berätta … Inser nu att jag har missat att besöka den tredje antika staden Ialysos [Ιαλυσός], som ligger sydväst om Rhodos stad. Får bli nästa gång …

Annons
Detta inlägg publicerades i Historia, Okategoriserade, Religion, Resor, Samhälle. Bokmärk permalänken.

Åsikt:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s