En skön tur i skogen, men …

Efter att ha varit förhindrad i fem veckor, så var det äntligen dags att ta sig en tur i skogen.

Inledande två veckor av dessa fem, var i sängläge i ordentlig influensa och sedan ta det lugnt för att inte få återfall. Den senaste tio dagarna var sedan tidigare reserverad för en schemalagd operation i den ena handen, pga karpaltunnelsyndrom. Inte mycket att göra, då jag äntligen lyckats få in en fot på ortopeden. Man får ta de tider man får, om man inte vill stå i kö igen för en ny remiss. Var inne redan i början av februari i år och blev opererad i armbågen i andra armen. Båda operationerna handlade om att frilägga klämda nervbanor.

Så då äntligen var jag ute i terrängspåret igen och det dröjde inte länge förrän jag såg något glädjande, ett påfågelsöga och efter ytterligare 5-10 minuter en citronfjäril! Kul, då är snart sommaren och med den värmen (förhoppningsvis!) här igen!

Påfågelsöga Citronfjäril

[Påfågelöga, Inachis io resp. Citronfjäril, Gonepteryx rhamni, båda namngivna av Carl von Linné. Foto: Wikipedia]

Bra så långt, men sen kom de tråkiga sakerna …

Söndagscyklister i bubbel bemärkelse, lösa hundar och spår efter häst …

Cyklister räknas till fordon och får ej framföras på terrängspår (eller stigar) inom Karlstads Kommun! Bristande kunnande verkar inte vara en åldersfråga, då jag både mötte och blev omkörd av både ungdomar och personer i övre medelåldern (pensionär?) … och det är inte alltid heller frågan om ta det lugnt, utan man tar sig fram efter ”bästa” förmåga.

Är normalt inte lättskrämd, men med musik i öronen (jo, passar på och ”ventilerar” hjärnan också, på ett sätt som fungerar för mig …), så rycker jag till nästan varje gång det kommer en fartdåre och kör om utan förvarning … Utan förvarning? Ja, sedan jag flyttade till Karlstad 1975, så har jag inte varit med om en enda gång att ringklockan på cykeln används! (Finns dessa monterade alls eller är det bara attrapper …?) Har sedan dess träffat på en och annan söndagscyklist (och t.o.m. mopedister) ute i spåren … Det finns t.o.m. skyltar kvar efter en MTB-tävling, arrangerad för ett par år sedan av en cykelklubb hemmahörande i en av grannkommunerna …

Vad är det för problem med detta då? Jo, utöver det säkerhetsmässiga, som jag lätt snuddat vid redan här, så kör man även sönder terrängspåren. Detta förvärras av de antal (legala?) kalhyggen som nu finns längs de spår jag rör mig på.

[Dagens tur på 14,5km. Har ca 3-4 ggr mer sträckning i direkt anslutning utan asfalt … Karta: OpenStreetMap.org]

Vad säger lagen, mer känt som ”trafikreglerna”? Detta berörs inte av de nationella trafikreglerna för cykel, utan den lokala trafikförordningen, här i Karlstad benämnd ”Allmänna lokala trafikregler”. Det börjar direkt bra … (här):

1 KAP. FÖRBUD MOT TRAFIK AV VISST SLAG  

1 § Fordonstrafik förbjuden
På av kommunen eller sammanslutning anlagda och särskilt markerade motionsspår för gång, löpning eller skidåkning får fordon inte föras om inte annat framgår av annan lokal trafikföreskrift.

Det borde därför inte vara några problem med vad som gäller, men inte … Det finns två områden i Karlstad, där cykelåkning i terräng är tillåten. Den ena är ett av de tre milspår som finns på Skutberget, vilket är det största arrangerade friluftsområdet här, nära köpcentret Bergvik. Det andra stället ligger på andra sidan vägen (E18) på Sörmon, där vi har både tv-masten och det vattenverk som hämtar upp ett av Sveriges renaste vatten, som hamnar i hemma i kranarna.

Lösspringande hundar är ett gissel i flera avseenden. Dels för att det finns hundrädda som är ute och rör sig. Dit hör inte jag, då det inte är hunden som kan utgöra ett problem, utan snarare hundföraren (-ägaren), då hundars agerande är kopplat till den senare … Dels så stundar tid för nytt liv ute i skogen … Sen finns det hundförare (-ägare) som tror att de har 100% kontroll över den hund de har med sig. Fel! Det existerar inga hundar som helt saknar varken jakt- eller flockinstinkter, hur än menlösa de kan verka vara! Sen hittar brukar man se en och annan svart liten påse utefter spåren …

Tillbaka till regelverket och när detta även ligger på kommunernas bord, så tar vi en titt där igen och ser vad vi kan finna vad som gäller just i Karlstads Kommun (här):

Koppeltvång

Hundar ska alltid hållas under uppsikt och nästan alltid gäller koppeltvång. Av ordningsföreskrifterna framgår att hundar ska hållas kopplade på offentlig plats inom detaljplanelagt område och likvärdiga områden som till exempel idrottsplatser, motionsspår, badplatser och stadsdelscentra.

Observera också att hundar enligt jaktlagen ska hållas under sådan tillsyn att de hindras från att löpa lösa i marker där det finns vilt mellan 1 mars och 20 augusti.

Tikar ska hållas kopplade inom hela kommunen under löptid förutom inom inhägnade områden.

När en hund inte hålls kopplad ska den ha halsband på sig med ägarens namn, adress och telefonnummer.

Hundbad

Hundar får bada överallt inom Karlstads kommun utom på våra kommunala badplatser samt inhägnade områden för kommunens bassängbad. Förbudet att bada på de kommunala badplatserna gäller under sommarsäsongen 1 juni till 31 augusti. Hundar får vistas på de kommunala badplatserna kopplade och när hundarna badar på övriga platser ska de vara kopplade. Reglerna gäller inte tjänstehundar eller ledarhundar för synskadade.

Upptagningstvång

Hundbajs ska omedelbart plockas upp inom detaljplanelagt område och på badplatser.

[min fetstil]

Ok, det borde inte vara svårt att fatta heller. Det är ju inte orimligt att en hundägare tar reda på vad gäller för att ha hund. Det är inte bara försäkrings- och matrelaterat, utan även vad som gäller i den kommun bor i, eventuellt i grannkommun om man bor när kommungräns och rastar hunden till del där. Har bevittnat en och annan rastning utan koppel i det område som benämns som Norra Fältet/Massas äng, del av det gamla militära I2/Fo52-området som ligger utefter E18 i närhet av centrum, där det även finns en fotbollsplan där hundar släpps fria och får uttrycka sina behov, utan åtgärd …

Det sistnämnda i det citerade gäller även för hästförare! Det får inte lämnas något efter …! Under min tur, så fann jag ett antal spår efter häst i norra och nordvästra delen av den sträcka jag märkt ut på kartan. Tydligast var de i de områden där kalhyggena finns, då det fortfarande är rejält blött i backen pga frånfället av träd. (På vissa ställen har det mer eller mindre bildats små kärr pga den sl. ”skogsvården”, med paradis för mygg och andra skadeinsekter …)

Den här typen av skylt är utplacerade på en del ställen, men jag har aldrig sett den på någon normal ”startplats” för något motionsspår, där de även borde sitta. Lägg märke till att texten till del skiljer sig mot det som framgår i kommunensregelverk.

Beträffande häst på skylten, så är det svårt att hitta något alls på deras hemsida! Här är det dock tydligt vad som gäller:

”På motionsspår i Karlstad gäller ridförbud.”

I sammanhanget är det som med cykel, dvs säkerhet och att deras skor förstör spåren. Ryttarna är i regel skolungdomar och skall minst fått med sig vad som gäller via det stall hästen normalt hör hemma, men …

Om hund nämnt på skylten, så är det diffust och det viktigaste saknas, då skyltarna sitter vid spår, inte stigar …

Om motorfordon nämnt på skylten, så har de som varit involverade i tillverkningen av skylten inte kontrollerat vad som gäller! Förbudet gäller ALLA fordon! Motorfordona förstör spåren ännu värre, vilket inte är svårt att räkna ut … (Nåja, vissa …)

Sen har vi alla de kalhyggen som tillkommit utefter motions-/terrängspåren, sedan jag flyttade till det ställe där jag nu bor (13 år). Det fanns då bara ett stort, som idag består av sly och vattenövermättad mark … Mer om det i en inlägg som jag är halvvägs med i för beredelserna …

Annons
Detta inlägg publicerades i Samhälle, Trafiken, Vården. Bokmärk permalänken.

En kommentar till En skön tur i skogen, men …

  1. Pingback: Ny långrunda … | SasjaL

Åsikt:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s