Skattesvinnet fortgår …

Metro, 150203


Den 18:e december förra året skrev jag under rubriken ‘Blåsningen‘ om det redan på förhand misslyckade vindkraftsprojekt som pågår här och berör Karlstads samt Hammarös kommuner med tillhörande bostadsbolag. Det här börjar att bli mycket intressant, samtidigt som det är allt mer beklämmande …Då, vad jag inte skrev om, var att man begärde 65 miljoner från ägarna för att hålla projektet vid liv, via reparationer. Vad som inte var uppenbart då, men enligt senaste tidningsartikeln, så var det berörda två kommuner som skulle hosta upp (skatte-) pengarna. (Fördelning okänd.) Tillhörande två bostadsbolag verkar inte lägga en krona (vilket förklarar varför hyreshöjningen är lägre för detta år, än direkt tidigare …)

Nu gråter man igen och denna gång är det inte bara VD Mats Enmark som snyftar, utan även kommunernas tillsatte styrelseordförande Gunnar Ordell (M/Karlstad). Anledningen till detta är att man förbrukat nästan alla pengarna. Var har då dessa tagit vägen?

Ja, de är i princip intecknade. Det finns cirka 15 miljoner kvar för själva reparationerna, men de övriga pengarna har vi fått använda till nerskrivningar.

Mats Enmark

Hm, men vänta nu! Jag kan ha fel, men jag hade för mig att nedskrivningar precis som avskrivningar bokförs mot maskiners och annat materiels gångbara värde inom en verksamhet, pga konstaterad värdeminskning. Det är alltså frågan om materiella tillgångar och inte likvida medel … (Avskrivningar är normala och planerade, medan nedskrivningar är oväntade och tvingade.) Har jag rätt, så väcks frågan om var de 50 miljonerna tagit vägen, eftersom de påstås inte ha används till reparationer?

Låt se nu, en titt på all den hjälp som finns på Internet hos bokföringstips.se under Bokföra inventarier och verktyg (bokföring med exempel) ger följande:

En avskrivning av inventarier och verktyg bokförs genom att ett konto i kontogrupp 12 krediteras samtidigt som ett konto i kontogrupp 78 debeteras. En nedskrivning av inventarier och verktyg bokförs genom att ett konto i kontogrupp 12 krediteras samtidigt som ett konto i kontogrupp 77 debeteras. En uppskrivning av inventarier och verktyg bokförs genom att ett konto i kontogrupp 12 debeteras samtidigt som ett konto i kontogrupp 20 krediteras.

(min fetstil)

Ok, för en lekman säger inte detta något nämnvärt, men ett snabbt besök i gällande kontoplan BAS 2015 [PDF] ger detta:

Kontogrupp 12 är Maskiner och inventarier och kontogrupp 77 är Nedskrivningar och återföring av nedskrivningar. (‘Debitera’ är det samma som att ‘öka’ och ‘kreditera’ det samma som ‘minska’.) Jo, det jag minns verkar stämma.

Pengarna då? På sidan Bokföra villkorade och ovillkorade aktieägartillskott (bokföring med exempel) kan man läsa:

Det kan bli aktuellt med aktieägartillskott om ett aktiebolag är på väg att gå i konkurs eller då aktiebolaget behöver pengar till investeringar.

Ett aktiebolag riskerar att försättas i konkurs när 50 % eller mer av aktiekapitalet är förbrukat, det här innebär att det egna kapitalet bör uppgå till minst 50 % av aktiekapitalet för att konkurs skall undvikas.

och

Erhållna aktieägartillskott skall bokföras mot det egna kapitalet i ett aktiebolag. Man brukar bokföra lämnade aktieägartillskott i kontogrupp 13 och erhållna aktieägartillskott i kontogrupp 20.

Ok, tillbaka till BAS 2015: Kontogrupp 13 är Finansiella anläggningstillgångar och kontogrupp 20 är Eget kapital. (Det senare är det som är aktuellt, se exempel.) Motkontogrupp, där pengarna bokföringstekniskt hamnar är 19, dvs Kassa och bank.

Pengarna måste trots allt ta vägen någonstans. I ett av styckena av det jag citerade ovan; ”Ett aktiebolag riskerar …” innebär om de har förbrukat aktiekapitalet med över 50%, så blir berörda 50 miljoner låsta i verksamheten för att inte riskera konkurs. Man kan därför inte nyttja dessa pengar för de reparationer som de ursprungligen var avsedda för. Då är man tillbaka i sin ”lilla” krissituation. Frågan är då om man var klar över detta redan när man begärde de 65 miljonerna eller hade man inte bättre kontroll då …? För både politiken och företagande gäller att långsiktig planering måste finnas med. Förändras situationen i verksamheten, så måste planeringen anpassas därefter. Annars blir det fel. Om man väl har börjat att leka med aktiekapitalet, så är risken stor för att det har passerar stadiet för ”konstgjord andning” (över 50% förbrukat) och att det landar vid ”återupplivningsförsök av kliniskt död kropp”. ”Kämpandet” har ju hållit på ett tag nu …

Utöver det, så har det femte verket fått problem med växellådan och nu står två verk helt stilla. Även om man är förtegen om det, så är man tydligen ute efter fler miljoner och inte vill avslöja storleken, då detta kommer att väcka mer negativa reaktioner. Stoppar det i slutänden med tvåsiffrigt? Misstänker tyvärr att inte gör det. Hade detta varit ett normalt företag inom något annat verksamhetsområde, hade man nog blivit rekommenderade att ta ner skylten för länge sedan, för att inte riskera juridiska påföljder för styrelsen. Nu är detta ett PK-projekt, så vem vet hur länge man kan försöka skaka liv i den ”kliniskt döde” …? (För en politiker så är skatteintäkter en ändlös resurs, modell ymnighetshorn. Här verkar det hamna direkt i ett slukhål …)

Detta berör hälften av de tio vindkraftverk som restes. Varför är det så tyst om de övriga fem? Är det för att de är privata (föreningsägda) och inte offentligt ägda, dvs inga kommunala skattemedel är involverade?  (Generösa statliga bidrag undantagna …) Hur stor är sannolikheten att det enbart har varit de fem kommunalt ägda verken som det har varit problem med och inte de privata …? Är PK-censur involverat för att inte avslöja något …?

Detta inlägg publicerades i Bluffande företag, Ekonomi, Ismer, Klimatbluffen, Naturvetenskap, Politik, Samhälle, Teknik. Bokmärk permalänken.

Åsikt:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s