Redaktionella nötter …

Metro, 150202


http://www.metro.se/nyheter/notallergiker-nu-kan-det-finnas-en-behandling-som-andrar-pa-det/EVHobb!69PlRMQ6lOjo/

http://www.metro.se/nyheter/professorn-om-malous-bajs-cocktail-en-frisk-manniska-ska-inte-dricka-bajsvatten/EVHobb!9PtzSKCB7AgZY/

Beträffande den första länken, så med den inledande rubriken ”Nötallergiker? Nu kan det finnas en behandling som ändrar på det”, blev jag nyfiken … Inte för att jag aldrig har gillat nötsmak, då jag associerar det med smak av trä samt att jag generellt pga astman inte tål nötter. Artikeln kunde handla om någon ny metod för att få bukt med allergier.

Icke sa Nicke! Det handlade till att börja med enbart om jordnötter, som inte är en nöt utan är en baljväxt. Dvs en släkting till olika bön- och ärtväxter. ”Researchers from Murdoch Childrens Research Institute have successfully trialled a treatment for peanut allergies that could potentially provide a long term cure for allergy sufferers.” Denna behandlingsmetod som beskrivs är inte heller ny, då successiv exponering har funnits med sedan minst 1980-talet …

Varför behandlingsformen inte blivit populär kan man undra över, då jag både känner till personer och har släkting som för ett antal år sedan prövat med lyckat resultat. Kan det ha någon koppling med de säljbesök ifrån läkemedelsföretag hos läkare att göra, vilket jag misstänker var orsak till att jag skulle byta mediciner någon gång runt 1990, trots att de fungerade. Det rörde sig om aerosoldrivna astmamediciner, där det sas att drivgasen var farlig och något annat. I USA, som bitvis har hårdare krav på mediciner än vad vi har i Europa, finns berörda mediciner fortfarande kvar … (Det är den typen av astmamediciner man ser i amerikanska filmer.)

Reporter Wallroth skrev: ”I nuläget är det fortfarande oklart om barnens nötallergi är borta för alltid eller om de kommer bli intoleranta igen i framtiden, men forskarna tror att studien visar på viktiga steg mot att utveckla ett långsiktigt botemedel mot nötallergi, skriver IFL Science.

[host!] [host!] Allergi och intolerans är inte samma sak och i IFL Science formulerade de sig lite annorlunda: ”Although it’s unclear at this stage how long the effects last, …

I den refererade artikeln går att läsa: ”Food allergies are on the rise in developed nations, but scientists aren’t sure exactly why this is happening.” Man blundar tydligen fortfarande för alla tillsatser i maten och kemikalier som finns i vår omgivning. Man vet idag att det finns kopplingar mellan störningar (bl.a. bokstavskombinationer) och ämnen som inte har något att göra i våra kroppar. Det borde vara en kraftig ledtråd att det är främst personer som föds och växer upp i samhällen samt städer, som drabbas utav allergier och intoleranser, medan de som växer upp i lantliga miljöer sällan får det. Kan det ha något med exponering i ung ålder av rätt saker att göra?

Med intoleranser kommer vi in på den andra länken ovan. Det verkar som att man äntligen börjar att acceptera att ett och annat problem är kopplat till en störd tarmflora, vilket inte är nytt. Något jag skrev om i ”Blandar ofta vetenskap med (politisk) tro …”. Det finns bättre distribueringsformer än ”cocktails” … Kapslar, tabletter och stolpiller är några. (Beträffande den första varianten, så dyker det förr eller senare upp någon som tuggar … 🙂 🙄 )

Annons
Detta inlägg publicerades i Medicinskt, Vården. Bokmärk permalänken.

Åsikt:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s