Vad tycker EU?

SvD, 150118


www.svd.se/nyheter/inrikes/papassade-vargjagare-fotograferades_4262049.svd

Kan behövas … En intressant fråga är om hur många vargar är skjutna utan att vara redovisade? (På Flashback figurerar många personer, där ”hissen inte går ända upp” …) Sverige (och Norge) är inte ensamma med att ha varg. Vi tillhör dock de ytterst få länder som har ‘problem‘. I de flesta länder lever jägarna i samförstånd med naturen och respekterar rovdjuren! Vad som är problem är en ren definitionsfråga.

I ett direkt möte i skogen, så ser jag det som ett problem om det är med en (beväpnad) ‘jägare‘, men inte med varg. (Fråga baltiska bärplockare …) Vargen jagar vilt för överlevnad, men det behöver inte ‘jägaren‘ göra. Vargen är definitivt bättre på viltvård än ‘jägarna‘, då de gallrar bort gamla och sjuka individer av viltet. ‘Jägarna‘ prioriterar de bästa (tänk mångtaggare), så det är egentligen ingen konkurrens i skogen … Vargen dyker upp vid befolkade områden, dvs vandrar, då det saknas föda där de normalt skulle finnas i lågbefolkade områden. (Gissa varför? [ret.]) Vargen dök upp på Skandinaviska halvön samtidigt med vildrenen strax efter senaste istiden, dvs. innan någon människa hade bosatt sig här.

Det finns ett antal dokumenterade fall hos försäkringsbolag av påstådd riven boskap, men som i själva verket vid analys visat sig vara orsakat av tamhund. Det finns även fall där man påstått att jakthundar blivit dödade utav varg, men vars skador har konstaterats vara av artificiell art (jur. försäkringsbedrägeri). I SR P1 Klotet så sent som i november förra året hade man ett inslag om vargens återinträde på tyska områden. Där beskrivs bl.a. skillnaden mellan svenska/norska ‘jägare och tyska dito  … När det gäller tamboskap, så har man även där anpassat sig och nyttjar lämpliga och präglade hundraser som ‘vakthundar’. (Pyrenéer)

Ett av dom ytterst få och senaste dokumenterade fall (ej ryktesvägen, som annars är vanligt i mängder på Internet) där en människa dödats av varg var 2010 i Canada, där en kvinna gav sig ut på en joggingtur i kända vargmarker. Orsaken var att i.o.m. kvinnan sprang, så triggade det de två vargarnas jaktinstinkter (något som gäller även björn och andra större rovdjur …) . Precis som i andra fall, har det spunnits myter om att vargattackerna har skett oprovocerade, men en frisk varg även om den är nyfiken, så håller den sig normalt borta ifrån människan på behörigt avstånd. Att man i naturen kan stöta på varg öga mot öga sker mer av en slump, då de av någon anledning inte lyckats att hinna identifiera varken via synintryck, ljud eller lukt ifrån människa i tid. Om de gör det ser man dom inte, utom möjligen ute på öppen yta långt bort …

Den mesta gråten ifrån ‘jägarna‘ och deras lobbande intresseorganisation beror på att innehållet i deras frysboxar börjar att ta slut. I ‘Jägarförbundets‘ lobbyverksamhet ingår även erbjudande till politikerna om bl.a. gratis utbildning för jägarlicens, t.o.m. i Riksdagshusets lokaler … (jur. bestickning) Vargen var inget ‘problem’ när viltstammen fortfarande var stor. (Älgtjurar med närmare tjugo taggar och fler, var bortskjutna helt under några år. Vargen ger sig inte på dessa av självbevarelsedrift, så …)

EU-upplysningen:
Hur kan vargjakten i Sverige vara en EU-fråga?

Inom EU finns en mängd djurarter som av olika anledningar är hotade och därför ska skyddas från utrotning. Reglerna om detta finns i EU:s så kallade habitatdirektiv. Det är till exempel förbjudet att avsiktligt fånga, döda eller störa enskilda djur av de arter som är listade i direktivet. Den svenska vargen är med på listan och därmed skyddad.

Medlemsländerna får bara göra undantag från förbudet om det finns särskilda skäl, som till exempel att undvika allvarliga skador på skog eller gröda. EU-kommissionen har ansett att den svenska vargjakten stred mot EU:s regler om skydd av utrotningshotade djur. Sverige valde att ställa in vargjakten under vintern 2012.
(Fetstil av mig)

En fråga som intresserat mig ett tag och har varit aktuell under några år nu, är om hur många sk. ‘jägare‘ som verkligen är kompetenta nog för att vara ute i skogen och härja? Dvs, hur många är kapabla nog för att aktivt delta i en vildsvinsjakt. Vådaskott ‘duger’ inte där, så ‘söndagsjägare‘ som det finns gott om får stanna hemma … Just med tanke på att många saknar rutin, då de som bäst bara är ute en gång om året och att som följd finns en och annan som ‘misstagit'(?) sig beträffande bärplockare och andra ‘jägare‘, så …

Detta inlägg publicerades i Djur, Naturvetenskap, Politik, Samhälle. Bokmärk permalänken.

Åsikt:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s