Hot! Hot! Hot! Gott! Gott! Gott!

Aftonbladet, ??????


http://boom.aftonbladet.se/ater-varldens-starkaste-chilli-tv/

Lite osäkert publiceringsdatum då detta inte är angivet, men klippet är skapat 140527 och sidan är skapad 141226.

I inslaget anger man att den chili som används är(Trinidad) Moruga Scorpion‘ (Capsicum chinense) och att den är världens starkaste. Berörd chilifrukts styrka är 1463700 SHU (Scoville heat units). Dock kunde man ha gjort något, som tyvärr har blivit allt mer ovanligt inom media, dvs en faktakontroll.

Carolina Reaper Reaper

[Carolina Reaper (Capsicum chinense), foto vänster: Wikipedia, höger: jalapenjo.nu]

Starkast sedan augusti 2013 enligt Guinness World Record är den chilifrukt som kallas för ‘Carolina Reaper‘ (Capsicum chinense) med 1569300 SHU, en variant på ‘Trinidad Moruga Scorpion‘. Man bör vara medveten om att det är frågan om medelvärden. 2012 förmedlade New Mexico State University att man hade uppmätt ett exemplar på 2009231 SHU (Carolina Reaper).

Något som jag noterade är att den chilifrukt som förtärdes (?) i videoklippet såg ut som följande:

AftonbladetsHotChili

[Foto från Aftonbladets ‘tv’-klipp]

Trinidad Moruga Scorpion Trinidad Moruga Scorpion

[Trinidad Moruga Scorpion (Capsicum chinense), foto vänster: Wikipedia, höger: jalapenjo.nu]

Det som utseendemässigt är signifikant för berörd chilifrukt, är anledningen till varför den fått sitt namn. Aftonbladets chilifrukt verkar vara något mer rund och inte har lika skrovlig yta. Har dock inte hittat någon som ser ut att stämma bättre.

Svagast enligt skalan är vanlig paprika (Capsicum annum L. var. grossum) med 0 (noll) SHU. Alla dessa chilifrukter tillhör familjen ‘spansk peppar‘ (Capsicum annuum), som i sin tur tillhör familjen potatisväxter (Solanaceae), där även tobaksläktet (Nicotiana), tomatsläktet (Solanum lycopersicum) [not.1] och aubergine (Solanum melongena) ingår.

Läkaren nämner inte magont som symtom (om man inte är van) med minst ett jobbigt och svidande efterföljande toalettbesök.

Något annat som läkaren i inslaget missar att berätta om capsaicin, är att det är en alkaloid. Alkaloider där kända ämnen som koffein, teofyllin (te), teobromin (kakao), opiater (morfin, kodein m.fl.), amfetamin och nikotin är ett litet urval av många kända ämnen, som delar egenskap av att vara gifter och alla är beroendeframkallande i olika grad. [not.2] De passerar också moderkaka/navelsträng och via modersmjölk, så de är som följd direkt olämpliga att konsumera för berörda mödrar. Att alkaloider då påverkar fostret/barnet negativt begriper väl alla …(?) [not.3]

Citat från videoklippet:
Försökskaninen: ”Man kan döda med chili, alltså?
Läkaren: ”Ja, det kan man … i alla fall mössen.
– Jo, alla alkaloider är giftiga i olika grad … (precis som allt annat, även vatten och syre – det är bara frågan om mängd.) I det här fallet är det nog så, att ytterst få orkar att stoppa i sig såpass mycket som det är frågan om. Då är det lättare att bli förgiftad av koffein eller det mest effektivaste kända insektsgiftet nikotin … (sug på den …! 🙄)

Mer godis hos jalapeno.nu

[Not.1] Till skillnad mot vad många tror, så är en tomat är en frukt och botaniskt sett ett bär, men ingen grönsak. Anledningen är var fröna är lokaliserade. En annan ‘luring’ är bananen och den är som tomaten både frukt och bär, men samtidigt en grönsak då den växer på en ört. Att bananen är ett bär låter kanske konstigt, då de vi köper ute i affärerna saknar frön, men de inte är befruktade.

[Not.2] Det finns inget direkt samband mellan styrka och beroendegrad. Ex., nikotin är en förhållandevis mild alkaloid, men är samtidigt en av de allra mest beroendeframkallande.

[Not.3] Då t.ex. nikotin är kärlsammandragande, får det konsekvenser för både foster och barn i form att de inte tillåts att utvecklas. Blev uppmärksammad av detta 2011, då jag kom över en studierapport om passiv rökning och ADHD (berör mig …) När det gäller medicinska frågor brukar jag söka på Internet över vad för rön man funnit i USA. Där finns mycket information att hitta.

Den publikation jag fann först:
pediatrics.aappublications.org/content/early/2011/07/06/peds.2011-0023

Fler nyttiga länkar i ämnet:
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4131741/
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4186967/
www.journalofnursingstudies.com/article/S0020-7489%2812%2900333-1/fulltext
www.sciencedaily.com/releases/2012/12/121204111812.htm
pediatrics.aappublications.org/search?fulltext=fetus+ADHD&submit=yes&x=0&y=0

Detta inlägg publicerades i Kost, Media, Medicinskt, Nöjen. Bokmärk permalänken.

Åsikt:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s