Välfärdsturister

Aftonbladet, DN, SvD, Expressen 141229


http://www.aftonbladet.se/nyheter/article20087787.ab
http://www.dn.se/nyheter/sverige/medier-svenskar-tigger-i-melbourne/
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/svenska-turister-tigger-i-melbourne_4220151.svd
http://www.expressen.se/nyheter/svenska-tiggare-leder-till-oro-i-australien/

Frälsningsarmén avråder människor från att ge pengar till de tiggande turisterna.
– Många här är väldigt generösa och vill hjälpa till. Men jag brukar rekommendera folk att ge dem mat i stället, säger Brendan Nottle.

– Helt rätt! I de fall där det framförallt finns misstanke om bakomliggande kriminell verksamhet, som ”tycka-synd-om”-folket gärna är med och finansierar, så försvinner intresset om inte pengar omsätts. (Juridiskt perspektiv: medhjälp till …)

Melbourne ligger i delstaten Victoria, där tiggeri är olagligt.
– I ett fungerande samhälle finns inte tiggeri …

… svenska turister fortfarande är mycket välkomna till Australien.
– Vi älskar att ha turister från Sverige här. Men jag uppmanar er att se till så att ni tar med er tillräckligt mycket pengar så att ni kan få en bra vistelse.
– Kanal 9 visar från och till avsnitt ur en serie benämnd ”Border Security: Australia’s Front Line” (”Gränsbevakarna Australien”), där man visat vid flera tillfällen (rutin)kontroller, där den person som man stoppat har orimligt lite ekonomiska medel med sig i förhållande till den tid som den inresande har uppgivit att denne skall befinna sig i landet. Har man framförallt fått turistvisa, så väcks misstanke om att den inresande kommer att arbeta och om den inresande då inte kan ange hur man skall klara sig ekonomiskt, så är det första flyg tillbaka och en karens på minst två år innan man kan söka nytt visum av något slag. Dock är det tydligen vanligare att man stoppar personer som har med sig mer i värde än 10000 AUD, utan att uppge detta…

DeklarationskortInreasAustralienSida1Q5

[En av flertalet frågor som skall besvaras i den deklaration som skall lämnas vid inresa i Australien. Svensk version.]

Frågan som väcks i sammanhanget: Om och när kommer man i Australien att förändra befintliga visumregler …? I så fall, i vilken grad?

Var i sammanhanget inne och tittade på den Australienska Ambassadens svenska hemsida och upptäckte att Raoul Wallenberg hade blivit hedersmedborgare 6:e maj 2013 postumt. Han är tydligen den första person som får det i Australien. Händelsen fick medietäckning här i Sverige, vilket jag tyvärr lyckades att missa. Hans insats skuggas tyvärr av vad våra dåvarande politiker sysslade med vid samma tid …

Detta inlägg publicerades i Media, Politik, Resor, Samhälle. Bokmärk permalänken.

Åsikt:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s