Blandar ofta vetenskap med (politisk) tro …

DN, 141102


Karin Bojs: Dags att sluta med mjölkpropaganda

Klimathysterikern Karin Bojs [1.] är i farten igen. Kalcium är viktigt för nervsystemets funktion och används inte enbart som byggmaterial i skelett …!

Hon har rätt så långt att historiskt så har människan inte druckit mjölk (från olika klöv- och hovdjur) speciellt länge. Dock låter hon i vanlig ordning udda var jämt berörande vetenskapliga ämnen, när hon undviker att samma gäller för spannmålsprodukter. Något som ses som viktig del av vår matproduktion idag. Spannmål är dock något man skall vara försiktig med om man har problem med vikten, då de innehåller mycket kolhydrater.

Beträffande laktos, så har äldre personer egentligen ingen naturlig process i kroppen som kan hantera, dvs bryta ner sockerarten. Vissa menar dock att via mutation, så har ett enzym utvecklats hos en del personer, så att de tål laktosen. När jag gick i högstadiet på slutet av 1970-talet, fick vi lära oss att laktosen enbart spjälkades utav laktobakterierna men inte via enzym och konsekvenserna som följde om ”kolonin” stördes eller t.o.m. slogs ut. För laktosintoleranta finns det en lösning. (Har en släkting som för många år sedan fick en konstaterad störning i sin tarmflora som följd av problem i tarmväggen och den uppkomna laktosintoleransen valde man att inte åtgärda inom vården …) Inom medicinområdet lever det tyvärr fortfarande kvar gamla myter, som har förhindrat utveckling inom området. Det är inte länge sedan som t.ex. akupunktur blev accepterad som vårdform. Något som länge och väl sågs som hokus pokus. Glutenintolerans är lite annorlunda, då detta är ett protein och kroppen hanterar detta på ett annat sätt än kolhydrater.

Beträffande ovan nämnda lösning, så  kommer just en del av vår kunskap om medicin ifrån djurriket och det gör även (förhoppningsvis snart) behandlingen av laktosintolerans, då det förekommer att kalvar föds laktosintoleranta inom boskapsuppfödningen. (Fråga en veterinär! De flesta har någon gång kommit i kontakt med problematiken och har varit med och löst detta.) Detta åtgärdas med att ge kalven en ny tarmflora (från modern). Detta vill man inte höra talas om inom befintlig medicin (än). Dock känner man till andra problem, som är orsakade av störningar i tarmfloran (vi överlever inte utan berörd flora, då vi lever i symbios med dessa bakterier, t.ex. den livsfarliga Escherichia coli, mer känd som E. coli …), vilket gör det till en intressant fråga varför man inte vill ta detta till sig … (Har det enbart med enzymet att göra eller har vi en ekonomisk intressent som påverkar …? Det vore inte något nytt!) Det räcker alltså inte enbart att stoppa i sig föda som är berikade, som i detta fallet stammar från olika typer av Lactobacillus, sk. ”functional food”, utan något annat måste till för att lösa problemet. Identifiering av sammansättningen är en bra början, då hur en god sådan är redan känd.

Hon hänvisar detta till en studie, som jag inte har sett (än), men misstänker att viktiga faktorer saknas i den (vilket tyvärr har blivit mer vanligt på senare år i vissa typer av studier …) Det jag tänker på är att det länge har varit känt att ”naturlig” benskörhet orsakas utav fysisk passivitet. Lårbensbrott hos äldre personer har den direkta orsaken. Även kosten påverkar här, då D-vitamin och magnesium har stor betydelse för upptaget av kalcium. Har man gjort den kopplingen? Även konstgjorda tillsatser i maten går inte att bortse ifrån! Med hel- och halvfabrikat (processade) som vanliga födokällor idag, så är delar av innehållet i maten redan nerbrutet och har tappat sin effekt som följd. Processer som egentligen borde ske inne i kroppen, för att det skall få bästa effekt. Personer som bor på äldreboenden som inte sköter sin man själva, får nöja sig med att äta levererad mat som hållits (tillräckligt?) varm under en längre stund … Denna har då naturligtvis inte samma näringsinnehåll som nylagat, då de mer temperaturkänsliga näringsämnena till del redan är nedbrutna (t.ex. C-vitamin). I skolor och på restauranger med ”dagens rätt” sker också varmhållning, men förhoppningsvis under bättre och mer kontrollerade former. Av oss äldre, vem har inte råkat ut får den ångkokade skalade potatisen i skolan, som efter ett tag fått ett segt ”skinn” …? Har alltid gillat potatis i olika formen, men inte den som serverades i skolbespisningarna och hos en del restauranger, där man inte är/var så noga …

Mjölkens betydelse har diskuterats länge och då har det mest varit frågan om den pastöriserade typen. Råmjölk råder det dock (förhoppningsvis) inga tvivel om dess nyttighet. Det största problemet är dock att råmjölken produceras under en mycket kort tid.

Själv dricker jag en hel del mjölk, men det varierar på vad jag gör fysiskt (jag växte upp med skummjölk, tyckte allt annat var för fett och jag gillade inte smakskillnaden). I perioder där jag är engagerad i tyngre träning, så är 1-1½ liter/dag inget ovanligt. Anledningen är att mjölk utöver vatten och kalcium innehåller andra nyttiga ämnen, så som protein, fett, flera B-vitaminer och ett antal viktiga mineraler Alla som är viktiga byggstenar för kroppen. I samband med träning fungerar 1 liter mjölk lika bra som en förpackning med t.ex. Gainomax [2.] eller liknande. Det är framför allt billigare och vatten behöver vi ändå få i oss …


[1.]: Karin Bojs har ingen egentlig vetenskaplig utbildning (enbart journalist) och på sättet hon har uttryckt sig om klimatet, har sänt ut tydliga signaler på att hon har lite förståelse hur saker och ting fungerar i naturen. Hon saknar m.a.o. grundläggande kunskaper, för att kunna identifiera de enklaste formerna av felaktigheter inom forskningen, vilket hon har visat vid flertalet tillfällen. Att hon har en doktorstitel (heder-) förändrar inte läget, utan sådana brukar på senare år delas ut av universitet som tack för något. Den är bara symbolisk m.a.o. Delas denna typen av utmärkelser ut till ”kreti och pleti” tappar titeln snart sitt värde (tänk: Göran Persson, som fick sin titel av Örebro Universitet som tack för uppgraderingen från högskola till universitet, helt emot Högskoleverkets rekommendationer …)

[2.]: Tillverkaren för Gainomax späder på en myt att större primater äter bananer. Denna ört kommer ursprungligen ifrån Asien och har via människan spritts till Afrika och Sydamerika.  Enligt dagens normer hur arter aktivt får spridas, så hade inte odlingar på berörda kontinenter varit möjliga. Större primater (utöver människan) finner man i Afrika och bananer har främst ingått i kosten hos individer av dessa arter, som befunnit sig på olika zoo på andra kontinenter … Vad jag vet, så har aldrig primater generellt haft några problem med att identifiera detta bär som ätbart. Att media har del i mytspridningen, förvånar föga …

Detta inlägg publicerades i Djur, Idrott/Sport, Klimatbluffen, Kost, Media, Medicinskt, Naturvetenskap, Politik, Utbildning. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Blandar ofta vetenskap med (politisk) tro …

 1. norah4you skriver:

  Reblogga detta på Norah4you's Weblog och kommenterade:
  Stora problemet är att alldeles för många som kallar sig vetenskapliga journalister och/eller forskare, saknar vetenskapsteori i sin utbildning.

  Gilla

  • SasjaL skriver:

   Påminner om obehöriga lärare som befinner sig ute i fel klassrum …

   Gilla

   • norah4you skriver:

    Att även behöriga lärare kan hamna fel minns jag med bestämdhet. Två av klassens sprakfålar numera professorer bytte skyltar mellan två klassrum när båda klasserna skulle ha fil.dr i svenska som var lite tankspridda. Vi i vår klass skulle haft skrivning….

    Den typen av ”hamna i fel klassrum” är inget mot det som drabbat Sverige när vi fått utbildningsminister som inte är ämnes- och stadiebehörig i Grundskolan samt saknar kursmålkunskap för Samhällskunskaps betygkriterie E i 9:an….
    för att inte tala om att vi har fått en Forskningsminister som hamnat lika fel – saknar egen högre utbildning och är i avsaknad av all utbildning som ges från C-nivå och upp på Universitet/Högskola i Vetenskapsteori…..

    Gilla

Åsikt:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s