Klok investering?

Metro, 141029 (tryckt version)


Läser en notis under sportsektionen om Tingvalla IP, där den lokala friidrottsföreningen huserar och de bästa dam- och herrlagen i fotboll spelar sina matcher. I notisen står det att det skall läggas konstgräs. Inte ren utan en kombination av natur- och konstgräs. Visst, men befintlig gräsmatta har en mycket hög standard, som får en och annan Sydeuropeisk fotbollsplan att se ut som en torr villaträdgård i jämförelse- Ok, jag tog i lite granna här, men det jag sett där nere imponerar inte och intressant nog så blir vaktmästarna där nere hysteriska om man beträder dom med träningsskor, men reagerar inte om någon har fotbollsskor med dobbar … Gräsmattorna mår faktiskt bra och blir starkare, om de blir utsatta för lättare kontinuerligt ”slitage”, något som man insett på många ställen här uppe i norr.

Detta väcker dock en fundering, då det sedan länge är klubbat att ett nytt idrottsområde skall byggas, då det inte lönar sig att rusta upp befintlig anläggning (Tingvalla IP). Etapp 1, nordöstra hörnet är snart färdigbyggt och man har redan röjt bort vegetationen för friidrottsdelen.

sannafaltet
Sannafältets Sportcenter

Lokaliserat på tidigare I2/Fo52:s mark benämnt Norra Fältet,
strax intill E18 direkt söder om Råtorp i Karlstad.

Några sidor längre fram i tidningen är det en artikel om cancerlarm. Punkt 5 berör intressant nog konstgräs, där gummikulor används. Dessa gummikulor är gjorda av gamla bildäck. Bra med återvinning, men detta är ett material som man prövade för några år sedan i samband med att man lade allvädersbanor för friidrotten. Man slutade dock ganska snart att använda detta, då det konstaterades att det frigjordes farliga ämnen …  I artikeln menar man att det finns inga vetenskapliga samband mellan cancer och konstgräs. Nej, men man använder i.o.f.s ett bindemedel när man lägger allvädersbanorna, som till del reagerar med berört gummi. Är något osäker, men har ett svagt minne av att materialet ej blev godkänt för friidrottsändamål.

Detta inlägg publicerades i Idrott/Sport, Medicinskt, Politik. Bokmärk permalänken.

Åsikt:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s