Tankar om GMO

När vi ändå är igång och samtidigt har lite tid över …

1. Vad GMO-förespråkare inte vill förstå, är att genom skall ses som stora komplexa kombinationslås. Fel kombination och följderna kan bli oåterkalleliga … Effekterna behöver nödvändigtvis inte dyka upp direkt, utan kan dyka upp generationer senare. Lägg till den naturliga förändringsfaktorn – mutationer via bakgrundsstrålningen. Den kan ingen få grepp om och är faktiskt en av anledningarna till att vi finns … (slumpen finns …)

2. Man hänvisar ofta som försvar, att växtförädling och aktiv djuravel är samma sak. Jag konstaterar BS! I traditionell förädling och avel kringgår man inte de ”regler” som naturen satt upp! Genetiska ‘återvändsgränder’ dör ut normalt. Många av de stunt som utförs i laboratorier, är därför av enkla anledningar inte ”tillåtna” i naturen. (De hade annars troligt redan funnits där då! Efter några miljarder års utveckling, så borde det i alla fall finnas något snarlikt …) Via genmanipulering kringgår man denna ”säkerhetsprocess”.

3. Successivt allt efter denna forskning har fortgått, så har man identifierat vilande gensekvenser hos ett antal arter, inklusive människan. Långt ifrån alla dessa har kända funktioner, då man inte vet hur man aktiverar dom … I sammanhanget går det att nämna, att det även finns en anledning till varför en cell endast kan dela sig ett begränsat antal tillfällen.

4. Sett till människans utveckling, så är spannmålsprodukter något vi sent börjat att äta, i.o.m. att vi i stort övergick från att vara jägare/samlare till att bli odlare/uppfödare för över 5000 år sedan eller något tidigare (skiljer sig runt om i världen med tusentals år). Därav glutenintolerans hos en del personer. Alla har helt enkelt inte hunnit att anpassa sig. Liknande men inte helt gäller mjölken, då vi inte kan bryta ner laktosen själva. (För laktosintoleranta är detta lätt fixat, men vården i allmänhet tror felaktigt att lösningen hör till den flummiga alternativvården …) Detta är något som veganer och allt vad de vill kalla sig blundar för.

5. ”Tillsatser” och t.o.m. hormoner i dagens mat påverkar givetvis. Fördelen? Matindustrin tjänar multum på att späda ut vår mat av olika anledningar. Samverkan mellan olika tillsatser är dåligt utredd … Konstgjorda vitaminer tas upp sämre utav kroppen än vad naturliga gör. För att få samma effekt måste man därför stoppa i sig mera. Fördelen är att det kostar matindustrin klart mindre, dvs. ger högre vinstmarginaler. Då borde de konstgjorda vara i proportion vara billigare, men det är de inte …  Ett annat exempel är alla spårämnen som finns i margarin. Se nedan. Det grundläggande argumentet för GMO är det samma, men här gäller det att det är patentinnehavaren som vill styra penningflödet till sig … Flera av dessa tillsatser är dessutom allergiframkallande eller genererar intoleransreaktioner, t.ex. konstgjord C-vitamin (undrar just varför …? [ret.+/sark])

6. För ca 10-15 år sedan var flera sjukdomar kända, som triggades utav genförändringar/-mutationer. Då fanns det känt sjukdomar som hade upp till sju förändringar i kombination. Idag? Utan tvivel fler! Triggade av tillsatser? Ingen vill lägga pengar på detta (eller finns svaret redan i någon/-ra av de icke publikgjorda laborationsrapporterna som finns. Att forskare blir ålagda tystnadsplikt av de företag de jobbar åt är inget ovanligt. Om resultaten medför problem för betalande företaget, så läggs forskningsprojektet i malpåse, utan att berörd/-a forskare få något att stoppa in i sitt/sina CV/-n … Detta framgick av en studie om forskningsklimat, som genomfördes för några år sedan här i Europa och uppmärksammades i media, om än svalt.)

7. De odlare som i Sydamerika av ekonomiska skäl ”köpte” vad Monsanto ”erbjöd”, sitter idag i en ännu värre problematisk situation, då de inte kan odla något annat där. De har därför inga alternativ mer än att fortsätta att odla samma eller sälja … Att sälja verksamheten leder bara till att någon måste köpa problemen i sin tur … (Glöm det …!)

8. Det här är en bransch (läs: Monsanto) som vill ha fullständig kontroll över verksamheten. Vad är det som säger att man inte smyger in något annat i genomet samtidigt …?

Konstaterat sedan länge att dom som vurmar för GMO, inte var helt vakna under skolåren och/eller har ekonomisk vinning. Sen finns det en och annan ‘jänkare‘ som av patriotiska skäl tycker att GMO är bra … (”The American Dream” …) Har ställt mig frågan om mat/tillsatser som är konstgjorda, om är vi verkligen är anpassade på relativt kort tid (evolutionärt sett)  att kunna stoppa i oss det …? [ret.]

Är mycket skeptisk till att köpa t.ex. soja och majs, när det står att de är producerade i visst givet land. Det betyder dock inte 100%-igt att majsen är odlad där, utan minst förpackad. Just för att kunna kringgå tullregler o.s.v. (Jmf med de svenska gårdar i södra Sverige, som skickade (fortfarande?) grisar till slakt i Polen via lastbilstransport och sedan ursprungsmärks därefter med ”SE” (Sverige). De var trots allt uppfödda och slutligen förpackade här … Äter inte danska stressgrisar, det smakar beskt Willys …!) Vill minnas att det uppmärksammades nätt och jämt i media för några år sedan, att det  kom in GMO-produkter bakvägen till EU, via djurfoder. (Minnesglimt: Benmjöl i djurfoder är sedan januari 2001 förbjudet inom EU, medan USA är ointresserade …)

Senaste förpackningen med majs jag läste på, var märkt ”Producerad i Kanada”. Kräver inte majsen ett varmare klimat och kommer då troligare ifrån grannlandet i söder, där ca 95% av all majs som odlas är GMO …??? Vet att någon (men inte vilken) enstaka GMO-produkt som blev godkänd för försäljning i EU, först då efter ekonomiska/politiska påtryckningar. Dock gäller det ovillkorliga kravet att de skall tydligt märkas som GMO! Majsen i Lidls amerikanska serie är inte ens ursprungsmärkt … (En produktserie som ges sken av att vara amerikanska produkter, men som inte är tillverkade i USA …? En effekt utav ‘outsourcing’-fenomenet …? [/sark])

Margarin
Kemikalier som bl.a. aceton och lut används för att ”konvertera” smör till margarin. Det finns även spår av allergenen/övergångsmetallen nickel, som fällts ut från katalysatorerna (paradoxalt). De används vid något som kallas hydrogenering, dvs. det är en sk. reducering (term känd inom matlagning) Dessvärre klarar de inte utav att få bort allt och bl.a. Livsmedelsverket tittar bort och ‘bekymrar’ sig i bästa fall för transfetter som kan förekomma i sammanhanget … Mer om detta hos www.gunnarlindgren.com. En del av materialet har några år på nacken, men varför ändra på ett ”vinnande koncept”? Märk att berörd diarieförd information som Livsmedelsverket genererat inte längre finns på deras hemsida …

Matproducenten Unilever driver en propaganda-hemsida – www.margarinrattochslatt.se – där man försöker att fokusera på en genuin myt – symaskinsolja i margarinet – för att undvika det egentliga problemet. Margarinet innehåller värre saker än så … Av det som är direkt tillåtet i margarin är bensin (hexan), nickelrester (reduceringssprocessen), metanol (omestring) och kemikalier från båttankar (palmolja nyttjas ofta i framställningsprocessen och de största kvantiteterna produceras i Asien, så det måste fraktas på något sätt … Jämför med att det räcker för matindustrin att ange ”kan innehålla spår av …”, när man inte vill lägga kostnader på nödvändig rengöring …)

Detta inlägg publicerades i Bluffande företag, Finans, GMO, Kost, Medicinskt, Politik. Bokmärk permalänken.

Åsikt:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s